Jul Mjuka kakor

Lussebullar med mandelmassa och vit choklad

5 november, 2016

Nu har jag börjat längta till julen! Ja det är ju ett tag kvar, men det är inte bara julen som är mysig utan tiden innan med alla förberedelser. Det är ju så mycket man vill göra innan och oftast hinner jag inte allt jag tänker. Men det gör inte så mycket, mysigt är det i alla fall.

Nu har jag i alla fall så smått börjat, det doftar så gott av saffran här hemma! Egentligen är det nästan bara jag i familjen som tycker om lussebullar, så ibland kan det kännas lite onödigt att baka dem. Men det är gott och som sagt… doften mmm…. det doftar jul! Mysigt och gott!

dsc_0164

De här lussebullarna blev riktigt goda, så till och med barnen som inte tycker om saffran, gillade dem mycket! Fyllda med mandelmassa, smör och vit choklad och en gnutta kardemumma!

dsc_0181

Recept

Lussebullar med mandelmassa och vit choklad

150 g smör, rumstempererat
5 dl mjölk
2 påsar saffran
1 pkt jäst
ca 12- 14 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl strösocker
0,5 tsk salt

Fyllning:
500 g god mandelmassa
250 g smör, rumstempererat
175 g vit choklad, grovriven
ev kardemumma

 

  1. Mortla saffranen tillsammans med lite av sockret.
  2. Smula ner jästen i en degbunke.
  3. Värm mjölken till fingervarmt och häll saffranblandningen i den uppvärmda mjölken.
  4. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills all jäst har lösts upp sig.
  5. Häll ner det rumstempererade smöret, socker, salt och ägget och häll i mjölet lite i taget på låg hastighet.
  6. Öka hastigheten och arbeta degen väl.
  7. Låt jäsa under bakduk ca 60 min.
  8. Mixa ihop smör och mandelmassa.
  9. Hacka eller riv chokladen grovt, det är gott om det blir några lite större bitar också.
  10. Dela degen på hälften och kavla ut den.
  11. Bred på hälften av smör- och mandelmassan.
  12. Strö på hälften av den vita chokladen.
  13. Om du vill ha kardemumma på så strö på det över chokladen.
  14. Rulla ihop degen och skär till lagom stora bullar eller vik över den ena deghälften och den andra och skär i 2-3 cm breda remsor. Skär sedan i mitten på remsan, men inte ända upp utan lämna 1 cm kvar. Snurra de två byxbenen var för sig och snurra sedan ihop till en bulle.
  15. Jäs bullarna under en bakduk på en bakplåtspappersklädd plåt i ca 30 min.
  16. Pensla bullarna med uppvisat ägg.
  17. Grädda i ca 8-10 minuter.
  18. Ta ut bullarna och pensla med sirap utblandat i lite vatten. Strö på strösocker.

 

 

dsc_0194

dsc_0212

Du kanske även gillar

Inga kommentarer

Skriv en Kommentar