Hälsosammare goda saker Tårtor Utan vetemjöl

Raw, Chokladcheesecake med hallontopping

17 juni, 2017

Vilket superrecept jag stötte på för ett tag sen. Ja den här underbara cheesecaken / tårtan har kanske allt…? Chokladig, knaprig botten, krämig chokladkräm i mitten och en frisk och läskande hallontopping! Dessutom innehåller den en hel del nyttigheter.

Nyttiga fetter från både avokado och nötter, och bland annat mineraler, vitaminer och fosfor. Toppen skulle jag säga!

Om jag hittar ett recept jag vill testa brukar jag alltid lite snabbt och kortfattat skriva ner eller fota av det. Sen kan de bli liggandes ett tag innan det är dags. Då är det inte alltid jag vet var jag hittat det, eller kommer ihåg exakt hur det ska göras och vad som ska va i. Men det är bara att prova sig fram då helt enkelt🙂.

I det här receptet används kokossocker. Det är inte något jag använder speciellt ofta men det ska ha ett lägre GI än vanligt vitt socker. Dessutom så innehåller det fler nyttigheter än vitt socker, som till exempel mer fiber, aminosyror, mineraler, fosfor och järn mm. Kokossockret är ljusbrunt i färgen och det ger en mycket god kolaaktig smak mmm…  Men man kan ju faktiskt söta med vad man vill, om man nu inte har kokossocker hemma.

Jag gjorde en minicheescake, men receptet nedan är beräknat till en springform i ”vanlig” storlek, ca 24 cm.

 

Recept

Chokladcheescake med hallontopping (Raw om du vill)

Topping:

4 dl hallon
1 msk chiafrön

  1. Mixa hallon och tillsätt chiafrö.
  2. Låt stå en stund.

Botten:

8 dadlar
2 dl cashewnötter
2 dl solrosfrön
2 msk kakao av bra kvalitet (raw om du vill)
1 dl vatten
en nypa salt

  1. Kör dadlar, cashewnötter, solrosfrö, kakao och vatten i en matberedare eller mixer till en grynig smet.
  2. Tryck ut smeten i en bakplåtspappersklädd springform.

Chokladkräm:

2 avokado
2 dl kakao
1 dl kokosolja
1,5 dl kokossocker

  1. Mixa ihop avokado, kakao, kokosolja och kokossocker till en slät kräm.
  2. Bred chokladkrämen över bottenlagret.
  3. Bred hallonröran ovanpå och ställ i frysen.
  4. Ta ut i god tid före servering.
  5. Servera gärna ganska tinad så att krämigheten kommer fram i chokladkrämen och hallontoppingen blir frisk och svalkande och inte så hård!

 

Du kanske även gillar

Inga kommentarer

Skriv en Kommentar