Okategoriserade

En sommarmorgon

6 juli, 2017

Vaknade tidigt idag till klarblå himmel och en stilla, blank sjö! Så härligt efter flera blåsiga och mer eller mindre kalla dagar. Idag tror jag minsann det blir stranden! Tänkte packa med lite matsäck/fika till stranden, bland annat de här smarriga chokladbullarna.

 

Receptet är inga konstigheter, den här gången använde jag Leilas recept på vetebullar (skippade kardemumma bara) men gjorde fyllningen annorlunda bara. Idag vill man kanske inte stå inne och baka, men spara receptet, det lär nog komma fler kalla dagar då du kan passa på att ladda frysen full😉.

Recept

3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl

Fyllning:

Kylskåpskallt smör
Råsocker
Kanel
200 g mörk choklad av bra kvalitet

  1. Värm mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta samma till en smidig deg.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
  7. Dela degen och kavla ut ena halvan till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock.
  8. Hyvla på kallt smör och strö på lite råsocker och kanel.
  9. Grovhacka den mörka chokladen och strö över degen.
  10. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
  11. Skär i remsor och tvinna remsorna åt olika håll och knyt ihop till en knut.
  12. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  13. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 40 minuter.
  14. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 10 minuter.
  15. Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över strösocker.

 

 

Du kanske även gillar

Inga kommentarer

Skriv en Kommentar