Chokladfakta

Olika kakaobönor

29 september, 2016

Råvarorna i chokladen har förstås väldigt stor betydelse för hur chokladen slutligen smakar, det har jag tidigare nämnt här

Nu tänkte jag ge en introduktion på den allra viktigaste råvaran när det gäller choklad, nämligen kakaobönan🙂. Det finns 3 olika huvudgrupper av kakaobönsorter, och det är Criollo, Forastero och Trinitario. Vilken kakaobönsort som använts i chokladen sätter faktiskt sin prägel på hur chokladen slutligen smakar.

 

Criollo anses vara den allra finaste av de tre. Criollobönan är svårodlad och känslig för sjukdomar och ger därför mycket små skördar. Det är bara några få procent av världsproduktionen av choklad som tillverkas av Criollo. Eftersom den ger så små skördar, så ersätter tyvärr många kakaoodlare den med tåligare sorter istället.
Choklad gjord på Criollo ger en fruktig, len choklad som får en vackert rödbrun färg och en choklad som har mycket smak men ytterst liten bitterhet!
Den odlas bland annat i länder som Venezuela, Madagaskar, Trinidad mm. I Venezuela finns ett område som heter Chuao-dalen och där sägs de allra bästa Criollobönorna odlas!

 

Forastero är den tåligaste kakaobönan som ger stora skördar. Den står för 80-90% av världsproduktionen av choklad och är en mycket billigare böna än till exempel Criollo. Forasterobönan ger en choklad med hög bitterhet och chokladen blir mörkare, nästan svart till färgen. Forastero odlas bland annat i Afrika, Brasilien och Ecuador.

 

Trinitario är en hybrid av de två andra kakaobönsorterna. Den kommer ursprungligen från Trinidad, där man på 1600-talet odlade Criollo. Men efter en orkan på 1700-talet, som förstörde nästan alla kakaoplantage, började man plantera Forastero och då uppkom korsningar av den nyplanterade Forasteron med det som fanns kvar från Criollon och man fortsatte att odla det som kom att bli Trinitariobönan. Trinitario fick härdigheten från Forastero och  smaken från Criollo.

 

Om du köper en choklad av bra kvalitet kan det hända att det står på förpackningen vilken/vilka sorters kakaobönor som använts och var de odlats någonstans. Nu när du vet lite mer om kakaobönsorterna så är det ju också intressant att veta vilken sorts böna som använts i chokladen du äter, visst?🙂.

Du kanske även gillar

Inga kommentarer

Skriv en Kommentar