Chokladfakta

Årgångschoklad… vad är det?

6 oktober, 2016

Valrhona har 3 olika Single Estate choklad. Alltså årgångschoklad från ett specifikt kakaoplantage. Min favorit är Ampamakia…mmm…så god den är!

På Madagskar finns ett litet kakaoplantage som i över 100 år har odlat en kakaobönsort som är en korsning av Criollobönan och Trinitariobönan. Därifrån hämtar Valrhona sina kakaobönor som de sedan tillverkar chokladkakan Ampamakia av.

Chokladen görs precis som det låter, av årets skörd av kakaobönor, och varje årgång har sin egen karaktär som är unik. Som ett vin varierar den från år till år beroende på hur sol, vind och regn har varit.

Chokladkakorna tillverkas i en begränsad upplaga. Varje år går den nya upplagan att köpa i butik från september / oktober och så länge den räcker. Chokladkakan innehåller 64% kakaohalt och har en mild fruktighet i undertonerna.

Prova den! Du kommer inte att bli besviken🙂.

Du kanske även gillar

Inga kommentarer

Skriv en Kommentar