Jul Kladdkaka

Lite mer saffran…

7 november, 2016

Idag är det kladdkakans dag och jag älskar ju kladdkakor, så givetvis kan jag bara inte låta den här dagen passera utan att ha bakat något gott. Inte heller utan att dela med mig av receptet förstås! Det blir saffran, mandelmassa och vit choklad igen. Men den här gången som härlig kladdkaka! För dig som vill ha lite julsmaker med inte har tid eller lust att baka lussebullar än, så passar det extra bra att slå två flugor i en smäll så här på kladdkakans dag, en  julig kladdkaka🙂.

Vad är saffran egentligen då? Jo saffran är den dyraste av alla kryddor, med ett kilopris på runt 50 000kr!! Det kommer från blomman saffranskrokus och för att kunna utvinna 1 kilo torkad saffran krävs ca 100 000 st krokusar. Dessutom måste det plockas och rensas för hand.

Saffran innehåller bland annat ämnet Crocin som ska skydda hjärnceller, och tydligen ska också saffran “muntra upp sinnet”🙂. Kanske var det därför det började används här uppe i norr under den mörka och kalla vintern??

Ja glad blir man i alla fall av den ljuvliga, juliga saffransdoften!

 

dsc_0005

Recept

Saffranskladdkaka med vit choklad och mandelmassa

2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
en nypa salt
1 påse saffran
100 g smör
125 g vit choklad
3 ägg
100 g mandelmassa

  1. Smält smör och hackad choklad i en kastrull på svag värme.
  2. Häll i saffranet i smörblandningen.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt smörblandningen.
  4. Rör ner äggen, ett i taget.
  5. Riv mandelmassan och rör i den i smeten.
  6. Grädda den i 200 grader i ca 15 minuter. Den ska gärna vara lite kladdig när du tar ut den.
  7. Låt svalna och servera den sedan kall med en klick grädde.

Du kanske även gillar

Inga kommentarer

Skriv en Kommentar