Jul

Chokladmandlar av Jan Hedh

18 december, 2016

” Chokladmandlar är ett måste för mig när det är jul! Jag lärde mig dem på confiserie Honold i Zurich. Där gjorde vi dem i mängder och jag har själv alltid gjort dem till julafton. Håll till godo / Jan Hedh”

Recept

Chokladmandlar

100  mandlar
25 g florsocker
1 tsk nypressad citronsaft
1 knivspets smör
200 g mörk choklad ( t ex Valrhonas Grand Cru Guanaja )
25 g kakaopulver, helst Valrhona av rödbrun typ

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Häll den oskalade mandeln på en plåt. Rosta gyllenbruna i ca 10 minuter under omrörning. Häll mandlarna i en liten kastrull tillsammans med florsocker och citronsaft. Karamellisera gyllenbruna under konstant omrörning.
  3. Ta kastrullen av spisen. Tillsätt smörklicken och rör om så att mandlarna skiljs åt. Häll ut på bakplåtspapper. Skilj åt och låt kallna.
  4. Temperera chokladen se . Häll mandlarna i metallskål och häll på 1/3 av chokladen. Rör om tills mandlarna skiljs åt. Upprepa 3 gånger eller tills alls choklad är slut och mandlarna är helt täckta med choklad. Låt stelna i kyl mellan gångerna.
  5. Häll mandlarna på ett bakplåtspapper. Pudra över kakaopulver. Blanda väl genom att svänga runt mandlarna på pappret.
  6. Häll mandlarna i en sil och sikta bort överflödigt kakaopulver.

 

dsc_0007

 

dsc_0011

Jag provade också att göra dem med mjölkchoklad, i övrigt precis samma som i Jans recept ovan men med Valrhonas Jivara, 40% kakao. Det blev också jättegott. Både mörka och ljusa är ett riktigt gott julgodis🙂.

 

 

 

Du kanske även gillar

Inga kommentarer

Skriv en Kommentar