Mjuka kakor Övrigt

Jag var skeptiskt först… men det var så gott!

18 januari, 2017

 

Tro det eller ej, men jag som älskar både choklad och semlor hade faktiskt inte smakat nutellasemla! Jag var lite skeptisk till det faktiskt men ville ändå prova. Alltså, det var så gott!

När jag gjorde dem så kom jag på ytterligare ett recept med choklad och semla som jag faktiskt inte sett någonstans tidigare, trots att det kommit hur många varianter av semlor som helst de senaste åren. I alla fall, jag har också gjort en till, lite lyxigare chokladsemla. men recept på den återkommer jag med i nästa inlägg!

 

I alla fall, nutellasemlorna, jag använde Leilas recept på vetedeg till semlor, och fyllde sedan med nutella och vispad grädde. Däremot gjorde jag dem mindre än vanligt och det blev bra, det passade till fyllningen. I orginalreceptet ska degen räcka till 18st bullar, men ska du använda dem till nutellafyllningen så gör dem gärna mindre. Ju mindre desto godare skulle jag faktiskt säga, desto fler kan man ta😉.

 

Recept

Vetedeg till semlor

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12dl vetemjöl ( jag tog 10 dl och använde lite mer till utbakningen)

ägg till pensling
nutella och vispad grädde till fyllningen
florsocker att sikta över

  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm den tillsammans med mjölken tills den är fingerljummen.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek, ca 45-60 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord.
  6. Dela degen i bitar och forma till runda bullar i önskad storlek.
  7. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med skarven neråt.
  8. Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 6-7 minuter. Här får du hålla lite koll för tiden varierar ju beroende på vilken storlek du gjorde bullarna.
  11. Låt svalna.
  12. Skär av toppen av bullen och gröp ur innanmätet.
  13. Fyll hålet med mycket nutella, och bred lite försiktigt ut den så att den täcker hela översidan av bullen.
  14. Lägg på en klick vispad grädde, lägg på locket som du pudrat med florsocker.
  15. Servera!
  16. Frys gärna in de bullarna som blir över och ta fram efterhand när de ska användas.

 

 

 

 

Du kanske även gillar

Inga kommentarer

Skriv en Kommentar