Mjuka kakor

Sugen på fika och choklad?

3 februari, 2017

…då måste du testa min saftiga och riktigt chokladiga cupcake!! Varför inte ett glas mjölk till, riktigt gott tycker jag!

Recept

Chokladcupcake, 12st stora

4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl rapsolja
3 dl mjölk
100 g mjölkchoklad
50 g mörk choklad
1 dl kakao

  1. Hacka mjölkchokladen grovt
  2. Hacka den mörka chokladen och smält den försiktigt i micro eller vattenbad och låt den svalna något.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  4. Vispa ägg och strösocker pösigt och sikta sedan i mjölblandningen i äggvispet.
  5. Häll också i olja och mjölk och vänd runt med slickepott.
  6. Sikta ner kakao och häll i den smälta chokladen och vänd runt med slickepotten.
  7. Sätt pappersformar i en muffinsplåt, om du vill ha stora så blir det 12 st.
  8. Fördela hälften av den grovhackade chokladen i formarna.
  9. Häll på smeten och varva med resten av den hackade chokladen.
  10. Grädda i 200 grader ca 14-18 minuter beroende på ugn och storlek på muffinsen.
  11. Ta ut och låt svalna på galler.

Muffinsen går jättebra att äta ( läs provsmaka ) 😉 som de är, nybakade utan frosting, då blir de lite kladdiga i mitten och till ett glas mjölk… gott!

 

Annars låter du dem svalna och förbereder under tiden frostingen.

Marängsmörkräm choklad

4 äggvitor
2 dl strösocker
225 g osaltat smör, rumstempererat

  1. Skär upp smöret i tärningar och låt det bli rumsvarmt.
  2. Blanda äggvitor och socker i en bunke över vattenbad och vispa hela tiden.
  3. Smeten ska bli 60 grader, mät med en termometer om du har. Annars tar du bort smeten när den tjocknat och blivit glansig och fin.
  4. Ta bort från vattenbadet, fortsätt att vispa tills det blir en toppig maräng, det kan ta en stund.
  5. Vispa på låg hastighet ner en smörtärning i taget.
  6. Var noga med att vispa mellan varje smörtärning så att det är en jämn och fluffig smet.
  7. När konsistensen är tjock och som maräng, sikta då ner kakaon och rör om.
  8. Spritsa frostingen på de avsvalnade muffinsen.

 

 

 

Du kanske även gillar

2 Kommentarer

  • Svara AnnSofie Lyckow 3 februari, 2017 kl 19:40

    Vad mycket smaskigt du bakar!
    Kul med tips för en chokladälskande familj…
    Kram AnnSofie

    • Svara Camilla Sjöstedt 3 februari, 2017 kl 20:45

      Kanske dags för en fika här snart;)

    Skriv en Kommentar