Chokladfakta

Kakaopulver, välj ett med hög kvalitet.

6 februari, 2017

Det finns olika kvaliteter på kakaopulver. Du känner det på smaken och du ser det också lätt på färgen! Ett kakaopulver med den bästa kvaliteten har mycket smak men ändå en liten bitterhet. Den har en djup, härligt rödbrun färg. Inte en gråbrun lite “dassig” färg.

Titta på bilden nedan så förstår du vad jag menar!

Vad är då skillnaden på de olika sorterna?

Till ett kakaopulver av hög kvalitet väljer man noggrant ut de kakaobönsorter som ska användas. Är det en fin rödbrun färg på kakaopulvret så har en större andel av kakaobönsorten Criollo använts. Läs mer om kakaobönsorter här.

Efter att kakaobönorna torkats och rostats så ska de malas. Vid malningen blir de till en tjockflytande kakaomassa och ur kakaomassan utvinner man sedan kakaopulver och kakaosmör. De två vanligaste typerna av kakaopulver är:

  • Låg fetthalt, 10-12 % kakaosmör
  • kakaopulver med 20-22 % kakaosmör.

Det är sån skillnad på kakao och kakao. Det är enligt mig, helt klar värt att lägga de extra kronorna på ett bättre kakaopulver. Kakao är ju inget man använder jättemycket av heller och det har lång hållbarhet.

 

 

 

Du kanske även gillar

Inga kommentarer

Skriv en Kommentar