Chokladfakta

Är det fel på chokladen…

15 mars, 2017

…när den har blivit grådassig?

Nja, fel behöver det inte vara. Troligtvis  har den förvarats i fel temperatur. Du vet väl att du aldrig ska förvara choklad i kylskåpet till exempel? Den får heller inte förvaras för varmt. Förvaras den för varmt och fuktigt så blir det kondens och sockret i chokladen löser upp sig och kommer upp till ytan.

Har chokladen istället förvarats för kallt så är det fettet i chokladen som kryper upp och gör att det blir en grådassig hinna. Det behöver alltså inte vara något fel på chokladen, men den blir inte lika god att äta. Konsistensen blir heller inte lika “knäckig” och god.

Bästa temperaturen att förvara choklad är 15-17 grader. Så har man ett skafferi är väl det toppen. Jag förvarar alltid chokladen i rumstemperatur. Där håller den sig både länge och fin. Choklad brukar heller inte bli liggandes speciellt länge här hemma, så det brukar i och för sig inte vara något problem för mig😉.

Bra praliner, utan konstiga tillsatser, är färskvara och förvaras helst svalt men är godast att ätas rumstempererade. Då kommer smaker och tryffelns krämighet fram på bästa sätt!

 

Du kanske även gillar

Inga kommentarer

Skriv en Kommentar