Chokladfakta

Tobago Estate Chocolate

23 mars, 2017

Äter du gärna mjölkchoklad? Då har jag ett supertips på en såå god sådan!!

Du vet väl att det är stor skillnad mellan de olika ljusa chokladsorterna likaväl som de mörka chokladsorterna?!

När jag hade chokladbutik för många år sedan så hade jag en tillverkare som jag sålde lite extra bra av för att jag helt enkelt pratade mig varm om ett par favortichokladsorter därifrån. Älskar när man har en historia bakom det man äter. Man vet var och vem som tillverkar det, var (i det här fallet) kakaobönorna kommer ifrån mm. Så är det ju med tillverkning av kvalitetschoklad. Det drivs ju ofta av passionen till sitt yrke! Man vill göra den allra bästa chokladen som man kan och har ofta bra kontakter med de kakaoplantagen man köper sina bönor ifrån.

Den här franska tillverkaren hade en mörk choklad som jag alltid åt och en mjölkchoklad som var himmelsk🙂. Sen har jag inte ätit dem så ofta de senaste åren då de är svåra att få tag på här där jag bor nu.

Men… förra veckan var jag på en Rom och chokladprovning med Duane Dove och fick smaka hans choklad! Duane Dove startade i början av 2000-talet upp ett kakaoplantage på Tobago, där han har sina rötter. Och idag så skördar han kakaobönor från det plantaget och tillverkar sin choklad hos det här franska företaget som jag nämnde här ovan. Pralus. Och Duanes choklad är precis sådär len, krämig och god som Pralus choklad som jag tidigare hade som favorit!

 

Duane Dove gör en 70 % choklad av kakaobönan Trinitario och en nyhet är nu den här fantastiskt goda mjölkchokladen Laura. Den är en så kallad Dark Milk, en mjölkchoklad med kakaohalt över 40 %. Laura ligger på 45 %.

Vi fick prova den med en lagrad melassrom till, mycket mycket gott även för mig som allra helst äter mörk choklad!

Visst är det intressant att veta bakgrunden till det man stoppar i sig! Framöver kommer jag skriva lite mer om Duane Doves kakaoplantage och även om chokladmakaren Francois Pralus, så håll utkik här🙂.

Du kanske även gillar

Inga kommentarer

Skriv en Kommentar