Dessert Kladdkaka Tårtor

Chokladtårta med passionsfruktsmousse

26 mars, 2017

Choklad och passionsfrukt kan vara en av de godaste kombinationerna som finns enligt mig! Här får du receptet på en väldigt god tårta med just de smakerna! Den ser kanske lite avancerad ut men den är inte svår att göra. Däremot är det några olika moment där det behövs baka och svalna innan man kan gå vidare, så börja i god tid.

 

 

Recept

Kladdkaksbotten
200 g smör
150 g mörk choklad
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg

  1. Blanda vetemjöl, socker och vaniljsocker i bunke.
  2. Hacka chokladen.
  3. Smält smör och choklad på låg värme i en kastrull.
  4. Rör ner chokladblandningen i mjölblandningen.
  5. Sikta ner kakaon och rör runt.
  6. Rör ner äggen till en jämn smet.
  7. Häll smeten i en smord form med löstagbar botten.
  8. Grädda i 175 grader i ca 15-20 minuter.
  9. Kakan ska inte ha stannat helt i mitten när du tar ut den.
  10. Låt svalna.

Passionsfruktmousse
5 gelatinblad
7 passionfrukter
2 dl färdigblandad passionfruktsjuice
1 dl strösocker
4 dl vispgrädde

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5-10 minuter.
  2. Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet och vätskan i en sil.
  3. Pressa ner vätskan i en kastrull och lägg fruktköttet i en skål.
  4. Häll den färdigblandade juicen och sockret ner i kastrullen med vätskan från frukterna.
  5. Låt vätskan sjuda 1 minut och ta bort från värmen.
  6. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta ner i vätskan, blanda ordentligt.
  7. Låt svalna.
  8. Vispa grädden fluffig, häll i juiceblandningen och rör om försiktigt.
  9. Bred ut moussen över botten, låt stå i kylskåpet minst 4 timmar.

Passionsfruktsspegel

3 gelatinblad
fruktköttet och kärnorna från passionsfrukterna från moussen
2 dl färdigblandad passionsfruktjuice

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
  2. Häll juicen i en kastrull och sjud en halv minut.
  3. Stäng av värmen, krama ur gelatinbladen och smält ner dem i kastrullen.
  4. Låt svalna och garnera tårtan.
  5. Ställ i kylen för att stelna.

 

Tårtan går bra att frysas om man vill göra den någon dag i förväg, eller om det blir över!

 

 

 

Du kanske även gillar

16 Kommentarer

  • Svara Sandra 14 april, 2017 kl 09:44

    Hur mycket socker??

    • Svara Camilla Sjöstedt 14 april, 2017 kl 17:24

      Hej!
      Oj hade jag missat att skriva det!? 1,5dl socker ska det vara. Nu fick du vänta lite på svaret också, jag är inte van ännu att få så mycket kommentarer så håller inte koll hela tiden:). Glad Påsk och lycka till med tårtan!

  • Svara Therese 22 januari, 2019 kl 13:56

    Hej!
    Jag undrar om tårtan kan ety i kylen över natten om man gör den kvällen innan den ska serveras? 🙂

    • Svara Camilla Sjöstedt 22 januari, 2019 kl 14:14

      Hej!
      Ja det kan den absolut göra. Det går också utmärkt att göra några dagar innan och frysa in för att sen tina långsamt i kylen. / Camilla

      • Svara Michaela 26 juni, 2019 kl 20:24

        Hej!
        Har testat detta receptet på kladdkaka 2 gånger och båda gånger har den blivit jättefet, alltså att det lägger sig som en hinna uppepå. Gör det något för smaken/resultatet? 🙂
        Med vänlig hälsning, Michaela

        • Svara Camilla Sjöstedt 26 juni, 2019 kl 20:51

          Hej!
          Har du bara gjort den som en kladdkaka eller har du gjort även moussen ovanpå? Jag förstår inte riktigt om du menar en hinna när den är klar eller innan den gräddas…? Kanske kan du testa att röra ihop smeten ännu mer innan du häller den i formen? Vänd liksom ihop allt med en slickepott… så att det smälta smöret och allt annat går ihop ordentligt.
          Det är det tipset jag kan ge! Det är ju en jättegod ( och lite mastig ) tårta, så lycka till!
          / Camilla

  • Svara Anna borg 14 februari, 2019 kl 17:42

    Hejsan! Om man vill göra en dubbelsats av passionskrämen, tror du att det blir bra att dubbla receptet då?
    Eller blir det konstigt med geltinbladen kanske?
    Tusen tack!

    • Svara Camilla Sjöstedt 18 februari, 2019 kl 18:19

      Hej Anna
      Jag tror inte det ska vara några problem att göra dubbel sats, men jag har inte testat.
      Lycka till!
      mvh Camilla

  • Svara Yrsa 19 februari, 2019 kl 10:44

    Hej!
    Hur många personer är tårtan beräknad att räcka till?

    • Svara Camilla Sjöstedt 19 februari, 2019 kl 11:03

      Hej
      Tårtan räcker lätt till 10-12 personer!
      / Camilla

  • Svara Johanna 19 februari, 2019 kl 20:03

    Hej! Kan man byta ut gelatinet mot ngt annat?

    • Svara Camilla Sjöstedt 19 februari, 2019 kl 21:52

      Hej Johanna
      Det finns ju gelesocker multi, det har jag använt i min choklad och hallonmoussetårta som finns på bloggen. Sen finns ju något som heter vegegel, men det har jag inte testat själv.
      Lycka till
      / Camilla

  • Svara Jessica 9 april, 2019 kl 09:45

    Hur stor var formen som du använde?

    • Svara Camilla Sjöstedt 9 april, 2019 kl 10:23

      Hej!
      Formen var 24 cm i diameter.
      Kram Camilla

  • Svara Kathleen lillhag 2 juli, 2019 kl 11:23

    Hejsan! Jag funderar på att göra denna tårta och frysa in tills ett pr dagar. Men ska man bara frysa in kladdkakebotten och moussen och sedan göra passionsspegeln samma dag som den ska ätas eller kan man frysa hela tårtan?
    Med vänlig hälsning,Kathleen

    • Svara Camilla Sjöstedt 2 juli, 2019 kl 13:37

      Hej!
      Det går jättebra att frysa hela tårtan! Den håller sig fin när man tinar den långsamt i kylen. Ett tips är också att tima den i samma förpackning som den är fryst i.
      Kram Camilla

    Skriv en Kommentar