Dessert Hälsosammare goda saker Utan vetemjöl

Ännu mer citron…

6 april, 2017

När jag har börjat att baka med en ingrediens, som till exempel citron häromdagen, så blir jag ofta sugen på att testa fler grejer med samma ingrediens. Så därför kan det ibland bli flera recept på raken med lite samma saker, fast ändå olika🙂.  Här kommer ett hälsosamt citron och chokladrecept och jag har minst ett till citronrecept på lut innan påsk. Det här blev gott, mycket gott och helt klart något man kan bjuda på som en fräsch dessert / fika i påsktider. Kanske extra gott som variation på allt godis som det brukar bli, i alla fall för barnen.

Huu, alla vill förstås vara snälla och ge dem ett påskägg och så kanske de går påskkärringar… ja det blir lätt för mycket av det goda. Den här kakan har jag i och för sig inte provat på barnen, de är ju tyvärr inte alltid lika förtjusta i nyttigare fika som jag är.

 

Det här blev en mycket god, ja vad ska man kalla den… kanske hälsosam kladdkaka eller något i den stilen? Lätt att göra raw om man önskar eftersom den inte ska gräddas i ugnen. Det enda är då att använda en raw kakao och en sötning som inte upphettats. Då kommer den vara helt raw.

En chokladbotten och en både fluffig och kladdig nöt och citronmousse ovanpå. Den här kladdiga, fluffiga moussen är något jag kommer göra fler gånger och prova med andra smaksättningar än citron också. Jättegod! Receptet nedan räcker till 4-6 st portioner i muffinsstorlek. Det går bra att använda små formar med löstagbar botten lägg då gärna bakplåtspapper i botten. Annars kan du använda muffinsformar i den storlek du önskar.  Vill du göra en stor tårta så 3 dubbla receptet.

 

Recept

4-6 portioner

Chokladbotten:

120 g nötter ( jag använde cashewnötter )
4-5 st dadlar
knappt 0,5 dl kakao av bra kvalitet
en gnutta salt
en gnutta vanilj

  1. Mixa ihop allt, tillsätt lite vatten om det behövs.
  2. Tryck degen som botten i den / de formar du vill använda.

Citronmousse:

100 g cashewnötter ( blötlagda )
1,5 citroner, saften av
knappt 0,5 dl agavesirap
0,5 dl kokosolja
en gnutta havssalt

  1. Blötlägg nötterna i minst 4 timmar eller över natten.
  2. Häll av vattnet och spola av nötterna i en sil.
  3. Värm kokosoljan i micron tills den blivit flytande.
  4. Lägg alla ingredienser i en blender och mixa några minuter till en fluffig konsistens.
  5. Bred moussen över bottnarna och låt stå i kylen i minst 2 timmar.
  6. Klart att avnjutas! Gärna med en klick vispad grädde på.

 

 

Du kanske även gillar

Inga kommentarer

Skriv en Kommentar