Dessert

Knäckig bärpaj med vit chokladvisp

14 juni, 2017

Hittade ett supergott recept på paj! En riktigt knäckig sådan, med brynt smör och havregryn! Låter det inte fantastiskt gott?! Till det vit chokladvisp. Det har jag aldrig testat förut, men så gott till istället för vaniljsås.

Idag är det äntligen lite sommarväder här. Och det verkar som att det ska hålla i sig minst ett par dagar i alla fall😉. Så då har vi passat på att fixa iordning i trädgården lite. Vi håller på med ett par små projekt, det byggs på ett par ställen så det ser inte jätteroligt ut just nu. Men vi röjer så gott vi kan tillsvidare i alla fall och så passade jag på att klippa gräset när det äntligen var torrt. Tänkte det skulle va lite fint till skolavslutningen, som ju börjar närma sig även här!!

Vet inte vem som ser fram emot det mest, jag eller barnen😉 haha. Det är nog de få vi hoppas, men det är ändå något visst med skolavslutningar. “Den blomstertid nu kommer”, den vackra årstiden och så vetskapen om att man har hela långa sommaren framför sig. Så härligt!

Sen blir det ju väldigt mycket mer matlagning och grejer överallt att plocka förstås när barnen är hemma hela dagarna. Just den biten lär jag nog hinna tröttna på!

Lite gott fika vill man ju ha till lediga dagar. Prova gärna det här receptet. Originalreceptet hittade jag i tidningen Buffé. Där var pajen med hallon. Men jag var så sugen på blåbär så det fick det blir den här gången. Jag har minskat lite på sockret här nedan eftersom hallon är syrligare än blåbär. Men om du istället vill göra den med rabarber (som det är säsong för nu) eller hallon, så kan du öka på sötningen lite om du tycker det behövs.

 

Recept

Blåbärspaj med brynt smör

150 g smör
1,5 dl havregryn
0,75 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk mjölk
1 krm salt

Några deciliter bär eller rabarber så att det täcker botten.
1 msk potatismjöl

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Smält smöret i en kastrull tills det blir gyllene och börjar dofta nötigt.
 3. Rör ner alla andra ingredienser ( utom bär och potatismjöl ).
 4. Häll bären i botten på en pajform och strö över potatismjölet, blanda runt.
 5. Klicka över smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 25- 35 minuter tills pajen fått en gyllene färg.

Vit chokladvisp

100 g vit choklad av bra kvalitet
2 dl vispgrädde

 1. Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
 2. Värm grädden i en kastrull ( koka ej ).
 3. Häll den heta grädden över chokladhacket och rör tills det smält helt.
 4. Låt kallna helt i kylen.
 5. Vispa fluffigt med elvisp.
 6. Servera till bärpajen!

 

Du kanske även gillar

1 kommentar

 • Svara Cecilia Nilsson 15 juni, 2017 kl 07:00

  Oj så gott det låter! Det måste vi prova!

 • Skriv en Kommentar