Brownie Dessert

Fudge Brownie med fluffig saltlakritsmousse

27 april, 2019

Gillar du lakrits? Gillar du choklad? Alltså då kommer du ääälska den här! Jag lovar dig. En riktigt fudgy och seg chokladbrownie toppat med ett härligt lager av fluffig saltlakritsmousse.

När jag tänker lakrits och choklad så känns det inte alltid som en självklar kombination för mig,  men när jag väl äter det så tycker jag det är supergott. Den här varianten har alla som smakat verkligen älskat!

Receptet räcker till 9 eller 12 st beroende på hur stora bitar du vill ha. Moussen kan du spritsa eller bara bre ut med en slickepott om du hellre vill det.

Jag ville va säker på att få en riktigt fudgy brownie med kakao, istället för choklad. Så jag körde efter Roy Fares recept nedan. Själv hade jag inget osaltat smör hemma så jag tog normalsaltat och uteslöt det extra saltet istället.

Fudge Brownie med fluffig saltlakritsmousse

150 g osaltat smör
2,75 dl strösocker
1,5 dl kakao
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl

  1. Smält smöret på låg värme
  2. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och rör ihop.
  3. Vänd ner ett ägg i taget och använd en slickepott att blanda med till varje ägg har arbetats in.
  4. Vänd slutligen ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.
  5. Häll smeten i en ugnsform med bakplåtspapper, 20×20 cm.
  6. Grädda i 160 grader i cirka 19-22 minuter. Håll koll, brownien ska ha stannat men inte mycket mer än så om du vill ha den kladdig.

 

Saltlakritsmousse

120 g turkisk peppar
3 dl vispgrädde

  1. Mortla eller krossa den turkiska pepparen lite.
  2. Häll grädde och lakritsen i en kastrull och smält alltihop på mellanvärme. Rör med jämna mellanrum så att det inte bränner fast i botten. Det ska INTE koka, då kan det bli svårt att vispa ihop moussen sen.
  3. Det kan ta en stund innan det smälter samman, men rör bara.
  4. Ställ i kylen minst 4 timmar, gärna över natten.
  5. När du ska använda moussen, ta fram den från kylen och vispa till den konsistens du önskar. Ganska fast om du ska spritsa.
  6. Ta fram brownien och skär i bitar.
  7. Bred eller spritsa över moussen. Dekorera med vad du önskar. Till exempel hallon, krossad turkisk peppar, hallonpulver eller strössel.
  8. Servera!

 

 

Du kanske även gillar

Inga kommentarer

Skriv en Kommentar