Okategoriserade

7 maj, 2019

Chokladbollar är alltid gott det vet vi ju, för att inte tala om chokladbollar med nutellafyllning, det är ju jättegott! Recept på det finns här om du vill kika.

Men, nu ville jag testa en lite hälsosammare variant och kom på att man kanske kan göra en fyllning med mandelsmör istället för nutella. Så jag gjorde en nyttigare chokladboll utan socker och så fyllde jag den med små klickar av mandelsmör istället för nutellan då. Till sist så doppade jag dem i mörk choklad och strödde på en gnutta havssalt på toppen! Jag kanske inte ska jämföra dem med nutellachokladbollar, för det här är en helt annan grej. Men passar superbra om man är lite småhungrig och sugen, som ett nyttigt alternativ när energin dalar framåt eftermiddagen. Eller kanske om du behöver få i dig något litet efter träningen? En bra måttstock på om det “nyttiga” fikat är tillräckligt gott brukar va om barnen tycker om det eller inte. Och det här fick faktiskt godkänt som ett litet snacks efter mackan när de kom hem från skolan. En vardag alltså… kanske inte skulle va tillräckligt poppis för att byta ut lördagssnackset😉.

 

Men det blev ett riktigt bra alternativ. Helt klart värt att prova!

Hälsosammare chokladbollar med mandelsmör, 10-12 st stora chokladbollar

2,75 dl havregryn
0,5 dl kokosfett
1,5 msk kakao
6 dadlar
2 msk kaffe eller vatten

12 tsk mandelsmör
ca 170 g mörk choklad
lite havssalt

  1. Klicka ut ca 12 klickar mandelsmör på ett bakplåtspapper och stoppa in i frysen ca 1 h. Det är för att det ska vara lite lättare att hantera mandelsmöret vid bakningen.
  2. Lägg havregryn, kokosfett, kakao, dadlar och kaffe i en matberedare och mixa ihop allt till en chokladbollssmet.
  3. Gör bollar av smeten och platta ut till en rund platta.
  4. Lägg i en klick av det halvfrusna mandelsmöret i mitten av plattan och rulla ihop till en boll så mandelsmöret kommer ungefär i mitten.
  5. Lägg på en tallrik.
  6. Hacka chokladen och smält den försiktigt i Micro eller vattenbad.
  7. Doppa chokladbollarna i den smälta chokladen och lägg på ett bakplåtspapper.
  8. När de svalnat lite kan du lägga på lite havssalt på toppen.
  9. Ställ i kylen att stelna.
  10. Servera!

Ha en riktigt bra tisdag så hörs vi snart igen! Jag ska börja dagen med en morgonpromenad, hoppas det inte är lika kallt idag som igår. Sen blir det jobb och eventuellt ska jag försöka hinna måla lite i vårt “sommarkök” som vi håller på att göra en lätt uppfräschning på. Kul om man hinner få iordning där innan värmen kommer tillbaka.

Du kanske även gillar

Inga kommentarer

Skriv en Kommentar