Hälsosammare goda saker Övrigt

Vårens ogräs…nyttigt, gott och helt gratis!

3 juni, 2019

Jag tycker det är väldigt intressant med mat ur en hälsoaspekt också, alltså vad olika råvaror tillför kroppen. Sen betyder det absolut inte att jag är superbra på att äta nyttigt! Ofta läser jag om olika superfoods och andra nyttigheter och köper hem och glömmer bort att använda det! Eller glömmer och glömmer… vardagen kommer emellan helt enkelt. Man lagar vardagsmat som går fort och som man kan och har gjort förut. Bär är väl i och för sig något som jag äter ganska ofta. Gör ofta smoothies eller äter bär med kvarg/ fil / youghurt.

Ett av mina mål det här året är att äta mer grönsaker. Att försöka få in det mer i vardagen. Har inte lyckats så jättebra än om jag ska va ärlig;) men året är ju inte slut än på ett tag!

Nu har vi i alla fall varit ute och plockat nässlor! Det har jag inte gjort på flera år. Konstigt egentligen när det finns hur mycket som helst, är hur nyttigt som helst och ett helt gratis superfood! När man bor som jag, med skogen i princip runt hörnet finns det liksom inget att skylla på. Och inte är det svårt alls!

Vill ni ha receptet? Det går fortfarande att plocka nässlor, men har de blivit stora så ska man ta topparna bara. De är godast när de är små och späda. Jag plockade med plasthandskar och sedan förvällde dem, alltså kokade i vatten i 3-5 minuter. Sen sköljer man dem och kramar ur vattnet. Sen kan du finhacka dem och till exempel göra soppa eller frysa in.

Hälften torkade jag och gjorde pulver av. Perfekt att strö lite över smoothien till exempel.

Men här kommer receptet på soppan!

Nässelsoppa, 4 portioner

2 liter nässlor
1 scharlottenlök
smör
1-2 msk vetemjöl
1 litet knippe gräslök
1 liter vatten
1 hönsbuljong
1 dl vispgrädde

  1. Rensa och skölj nässlorna, dra bort grova stjälkar.
  2. Förväll dem i ca 5 minuter. Skölj dem i kallt vatten och krama ur vattnet.
  3. Finhacka dem och finhacka löken.
  4. Fräs löken och pudra över vetemjölet.
  5. Tillsätt nässlor, vatten och låt koka upp.
  6. Smula ner buljongtärningen och koka i ca 5 min.
  7. Rör ner grädde och smaka av med salt och peppar.
  8. Servera gärna med en kokt ägghalva

När väl nässlorna är plockade är ju detta riktig snabbmat. Perfekt att göra iordning några påsar och ha färdigförvällda i frysen.

Du kanske även gillar

Inga kommentarer

Skriv en Kommentar