Tårtor

Fira sommarlov med pinocchiotårta!

17 juni, 2019

En väldigt passande avslutningstårta är ju pinocchiotårta! Den hade vi till avslutningen här. Fylld med grädde, lemoncurd och jordgubbar! Somrigt, gott och lätt att fixa till ett större antal också. Tips till midsommar kanske?

Det finns både många namn och många olika recept till den här tårtan. Men grunden är ju att det är en sockerkaksbotten toppad med maräng. Jag använde Monica Ahlbergs recept den här gången.

Jag gjorde en sats, det blir en plåt och den delar man sen på mitten och lägger ovanpå varandra. Så storleken på den färdiga tårtan blir en halv plåt. Lätt att göra dubbel sats för en stor tårta!

Det har visst varit mycket tårttips här ett tag nu, men det är ju liksom den årstiden. Men snart kommer annat också som passar på sommaren.

Men först:

Pinocchiotårta

Botten:

100g smör, rumstempererat
2 dl florsocker
5 äggulor
0,5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng:

5 äggvitor
2,5 dl strösocker
50 g pistagenötter

Fyllning:

5 dl vispgrädde
2 dl lemoncurd
0,5 dl jordgubbar 

Botten:

  1. Vispa smör och florsocker pösigt.
  2. Rör ner äggulorna en i taget.
  3. Tillsätt mjölken och mjöl blandat med bakpulver.
  4. Rör till en jämn smet

Maräng:

  1. Vispa äggvitorna med hälften av strösockret i en absolut torr bunke.
  2. Vispa ner resten av strösockret.
  3. Bred ut smeten till tårtbotten tunt i en långpanna med bakplåtspapper.
  4. Bred över marängen, släta inte till den helt.
  5. Hacka och strö över pistagenötterna.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 30-35 minuter.
  7. Lossa tårtan från pappret med en stor stekspade och låt svalna.
  8. Vispa grädden, rör lemoncurden mjuk och blanda ner den i grädden.
  9. Dela kaka på mitten och bred på grädden på den ena delen.
  10. Lägg på hälften av jordgubbarna.
  11. Lägg på locket och garnera med jordgubbar, florsocker och pistagenötter.
  12. Servera!

Du kanske även gillar

Inga kommentarer

Skriv en Kommentar