Dessert Hälsosammare goda saker Utan vetemjöl

En frisk och jättegod hallondessert fylld med nyttigheter

24 juni, 2019

Är så sugen på bär i alla former nu och lite hälsosammare fika. Så det här blev en bra kombo. En crunchig botten fylld med nyttigheter… nötter, dadlar, havregryn och kakao. Ovanpå la jag en mousse på hallon! Det blev riktigt fräsch och gott och den här smarriga desserten innehåller inget socker alls!

Botten innehåller dadlar som gör att den håller ihop och det ger även lite sötma.  I moussen har jag lite honung men vill du ha en syrligare mousse så börja med att inte ta i någon honung, och smaka dig sedan fram med lite i taget tills du blir nöjd. Det behövs knappast mer än en eller två teskedar i alla fall skulle jag säga.

De här behöver stå ett par timmar och “sätta sig”, så gör dem gärna i god tid innan de ska serveras. Förutom tiden de ska stå i kylen och tiden för att blötlägga nötterna så är det här en väldigt snabb dessert att göra. Och så fräsch! 

Recept, 4 portioner

Nötbotten:
1 dl cashewnötter
0,5 dl havregryn
3 dadlar
0,5 msk kokosfett
0,5 msk kakao
en skvätt vatten

  1. Mixa nötter och havregryn, tillsätt dadlar, kokosfett och kakao och mixa till en massa. Tillsätt en skvätt vatten om det behövs.
  2. Tryck ut degen i 4 portionsformar. Gärna i silikon, då är det lätt att få ut dem. Annars i muffinsformar eller liknande.
  3. Ställ i kylen medan du gör moussen.
  4. Om hallonen till moussen är frysta så koka upp dem och låt svalna.

Hallonmousse:
100 g cashewnötter, blötlagda
100 g hallon, frysta går bra
1 msk kokosfett
honung om du vill, smaka dig fram.

  1. Blötlägg nötterna i ca 4 timmar.
  2. Häll bort vattnet och skölj nötterna.
  3. Mixa ihop nötterna och hallonen ett par minuter till en fluffig mousse.
  4. Värm kokosfettet så att det blir rinnande, tillsätt det och eventuellt honung till moussen och mixa ihop.
  5. Smaka dig fram hur syrlig du vill ha moussen.
  6. Bred på moussen på bottnarna och låt stå i kylen i ett par timmar.
  7. Servera!

Du kanske även gillar

Inga kommentarer

Skriv en Kommentar